Osnovni napotki za nakup tipkovnice

0
620

Sedaj pa še na hitro o mehanskih tipkovnicah. Mehanske tipkovnice dokazano zmanjšajo možnost nastanka karpalnega tunela, saj se na njih naučimo tipkati brez odvečnega pritiska na tipke, to pa posledično pomeni tudi, da smo bolj natančni, naredimo manj napak in tako povečamo našo produktivnost.

Glavne razlike med mehanskimi tipkovnicami so v velikosti tipkovnice, se pravi polna velikost, tenkeyless(brez numeričnih številk), kompaktne(s cca 68 tipkami, namenjene za prenosljivost ali prostorne stiske). Druga glavna karakteristika pa so uporabljena mehanska stikala. Večinoma se uporabljajo stikala proizvajalca Cherry, ki je pionir na tržišču mehanskih tipkovnic. Seveda so na tržišču še mnoge druge izbire, ampak le Cherry MX stikala so prestala test časa. Navadne tipkovnice uporabljajo princip gumijastih stožcev pod tipkami, ki sklenejo kontakte na enem tiskanem vezju, katero vsebuje vse tipke na tipkovnici. Take tipkovnice so načeloma cenejše, saj je eno tiskano vezje cenejše kot recimo 100 mehanskih stikal, so pa tudi manj natančne, težave imajo s pritiskom več kot treh tipk naenkrat, to pa je sploh pomembno za igričarje.

Cherry MX stikala se razlikujejo po nekaj stvareh in sicer po potrebnem pritisku za zaznavanje vnosa, linearnih in taktilnih stikalih in po klikih.

Cherry MX modra in rjava stikala so taktilna, kar pomeni, da ob pritisku tipke začutimo točko, na kateri stikalo zazna pritisk. Razlika je, da modra stikala oddajo še slišni klik, medtem ko so rjava stikala praktično neslišna.

Cherry MX rdeča in črna stikala so linearna, to pa za razliko od taktilnih pomeni, da ne začutimo točke zaznavanja pritiska in so zato bolj namenjena igričarstvu, kjer lahko igralce zmoti sam klik rjavih in modrih stikal. Edina razlika med rdečimi in črnimi stikali pa je to, da črna potrebujejo rahlo močnejši pritisk, za zaznavanje vnosa.

Drugih vrst stikal je še mnogo, ampak so večinoma v specializiranih tipkovnicah ali narejenih po meri, mi pa bi se osredotočili samo na našo prvo mehansko tipkovnico.

Če veliko tipkate in ne igrate računalniških igric, se ponavadi priporočajo modra ali rjava stikala, ki so izredno natančna in eliminirajo dvojne oziroma podvojene črke med tipkanjem. Modra so še najbolj primerna za tipkarstvo, ampak če delate v pisarni poleg ostalih ljudi, ali doma poleg družinskih članov, so morda bolj primerna rjava stikala, ravno zaradi glasnosti.

Če pa je vaš interes primarno igričarski, pa svetujemo rdeča ali črna stikala, kjer je izredno lažje hitreje tipkati na eno tipko oziroma plavati na točki zaznavanja pritiska, kar pomeni hiter odziv v najbolj kritičnih trenutkih napetih iger. Kot omenjeno, črna stikala potrebujejo rahlo več moči za pritisk in so tako tudi namenjena igričarjem, ki večinoma »počivajo« s prsti na tipkovnici, rdeča stikala pa poskrbijo za uporabnike, ki imajo raje lažje pritiske na tipke.

Mehanske tipkovnice so prav tako zelo bolj vzdržljive od navadnih, stikala so ocenjena na 20-50 milijonov pritiskov na posamezno stikalo, kar nam omogoča res dobro naložbo. Zato pa so kvalitetne mehanske tipkovnice tudi med dražjimi tipkovnicami na tržišču, pri nas pa vam ponujamo nekaj tipkovnic po najkonkurenčnejših cenah.

Nekaj primerkov:

Das Keyboard 4 Professional, MX Blue 155,67€ – Preverjeno podjetje, slovenski nabor znakov, vrtljiv gumb za glasnost

Ducky ONE TKL, MX-Black, RGB LED 168,82€ – »Tenkeyless« velikost, za igričarje, kjer je prostor pomemben od enega izmed vodilnih proizvajalcev specializiranih za mehanske tipkovnice

Cherry MX-Board 3.0, MX Brown 84,17€ – Originalna mehanska tipkovnica, narejena pri proizvajalcu samih stikal. Preverjena kvaliteta za ugodno ceno in odlična za vstop v svet mehanskih tipkovnic.

To bi bilo na kratko vse o osnovnih funkcijah tipkovnic, za lažjo izbiro pri nakupu in naložbi v dobro opremo, ki bo definitivno pripomogla k vašem zdravju in preprečevanju nastanka težav pri daljši uporabi računalnika.

Celotno obširno ponudbo po ugodnih cenah pa preverite na Funtechu.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj