AMD Threadripper 1950X v malce drugačni vlogi

0
579

Ko omenjamo visoko zmogljive računalnike, je običajno prvo vprašanje vseh, ki igrajo igre: “Can it run Crysis?” (ali lahko računalnik poganja igro Crysis?). Crysis je bila ena izmed slabše optimiziranih iger in zato še danes potrebuje zmogljivo strojno opremo, da igra teče gladko, in je tako skozi leta postal sinonim za vse overkill (ko denar ni ovira) računalnike, ki mogoče sploh niso namenjeni igranju iger. Ne glede na to, da levji delež najzmogljivejših grafičnih kartic in posledično procesorjev pristane prav v računalnikih, ki poganjajo igre, je namen uporabe vse prej kot samo to – avdio in video produkcija prav tako zahteva zelo zmogljive računalnike, 3D oziroma CAD/CAM programi niso od muh, medtem ko za potrebe strojnega učenja ali umetne inteligence prevladujejo že super računalniki. Toda, kaj pa vsi tisti, ki nimajo potrebe oz. si niti ne morejo privoščiti, da bi imeli doma cel kup serverjev s procesorji, ki so vredni po nekaj tisoč evrov vsak, si pa vseeno želijo spodobne performanse za namenske programe?

 

Kot zanimivost predstavljamo konfiguracijo, ki je namenjena preračunavanju kompleksnih kombinacij v šahu. Da, prav ste prebrali, šahu. Čeprav je šah v osnovi lahko zelo enostavna igra, vsi, ki smo ga kdaj igrali, vemo da je možnosti za odigrati posamezno igro oz. potezo toliko, kolikor imamo sami znanja – kompleksnejše in bolj zahtevne igre pa so danes na zavidljivo visoki ravni in se tako ljubiteljski igralci kot tudi šah mojstri poslužujejo pomoči računalnika. Z analizo igre si tako pomagajo, da lahko predvidijo in optimalno izvajajo poteze. Vendar, če sta si (v virtualnem svetu) nasproti dva igralca, ki uporabljata pomoč računalnika, je človeški igralec sploh še pomemben faktor za samo igro in ali ne bi bilo vseeno, če bi en računalniški program igral en proti drugemu? Super računalniki so že dokazali, da so (lahko) boljši tudi od najboljših velemojstrov, toda to seveda ni poanta. Šah je zelo zahtevna igra in če hočeš danes biti še vedno v vrhu elite, ti računalnik lahko pomaga ohranjati tisti kanček prednosti, ki jo potrebuješ. Prav zato tu ne gre za nadomestek v celoti človeškega faktorja, ampak šahisti uporabljajo analizo iger kot asistenco – da ne naredijo kake večje napake ali da si lahko pomagajo s strategijo, ki so jo predvideli za naslednje poteze in jim računalnik veliko hitreje in enostavneje ponudi zamišljene opcije – torej še vedno moraš biti izvrsten šahist, računalnik (oz. njegova računska moč) pa ti pomaga pri odločitvah.

 

V preteklosti smo že večkrat sestavljali namenski računalnik (v nekaterih primerih celo več enakih) za analizo igre šaha. Danes pa vam predstavljamo konfiguracijo, ki je z novim AMD-jevim procesorjem Threadripper še posebej zanimiva postala prav za to skupino ljudi – 16-jedrni (32-nitni) procesor z visoko frekvenco delovanja za dobrega tisočaka je idealna izbira za vsakega, ki si želi takšno zmogljivost v namiznem računalniku. Do sedaj take izbire, seveda po tako sprejemljivi ceni, enostavno ni bilo, tudi Intelovi procesorji so bili na voljo samo v osemjedrni izvedbi, vendar za višjo ceno, Xeon procesorji, ki so sicer namenjeni za strežnike, pa so imeli lahko zadostno število jeder, a jih je pestila nizka frekvenca, še bolj pa cena, ki je lahko za desetkratnik presegla ceno namizne različice. Torej AMD-jevega novega šampiona toplo sprejemajo tudi tisti, ki so si od nekdaj želeli tako zmogljivost za sprejemljivo ceno.

Sistem ima hiter NVMe SSD, 64GB delovnega pomnilnika in GT1030 pasivno grafično kartico. A-ha! Torej ne bo zmožen poganjati igre Crysis? Mogoče na najnižjih nastavitvah, ampak temu seveda ni namenjen v osnovi, bo pa zato blestel v preračunavanju kompleksnih variant, ki delujejo na podlagi drevesnih algoritmov, ki bo na koncu izpljunil eno ali več možnih potez za premik figurice, ki bo lahko takoj ali kasneje odločala o zmagovalcu v … da, šahu.

 

 

Zahvaljujoč napredku tehnologije imamo tako lahko danes neprimerno bolj zmogljive računalnike doma v svojem mlinčku in jih uporabljamo za različne namene, mi pa bomo enkrat za spremembo odložili tipkovnico in na mizo postavili šah ter odigrali eno rundo še na star način ;).

Naša konfiguracija je sestavljena iz komponent:

> Procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X
> Matična plošča MSI X399 Gaming Pro Carbon AC
> Pomnilnik DDR4 64GB PC3000 G.Skill KIT (4x16GB) Ripjaws V
> SSD 500GB Samsung M.2 NVMe PCI-E 960 EVO
> Grafična kartica MSI GeForce GT1030 OC 2GB GDDR5 LP
> Napajalnik Corsair RM Series RM650x 650W
> Vodno hlajenje FRACTAL DESIGN Celsius S24
> Ohišje Fractal Design Define S

 

Nismo se mogli upreti temu, da ne bi poskusili pognati Maxonov Cinebench R15 test, katerega rezultat je viden na spodnji sliki in prikazuje, da je AMD-jev Threadripper brez navijanja dosegel rezultat preko 3000 točk, kar potrjuje njegovo superiorno moč.

 

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj