ASUS ROG Swift PG279Q monitor

0
333

Računalniške igre lahko igramo na vsakem monitorju. Bi si želeli izjemno in super gladko igralno izkušnjo? Za to je poskrbel Asus z WQHD IPS panelom, 165Hz hitrostjo osveževanja, integriranim NVIDIA® G-SYNC™ in super gladko igralno izkušnjo brez zakasnitve slike. Asus želi priti na sam vrh gaming monitorjev in s tem modelom mu je tudi uspelo.

ROG Swift PG279Q predstavlja novo generacijo z WQHD 2560 x 1440 panelom, ki prinaša štirikrat večjo ločljivost od 720p in 109 PPI (pikslov na inč). Pri tem uživate v boljši sliki in do 77% več prostora na zaslonu od standardne FullHD (1920 × 1080) resolucije zaslona. S tem pridobite veliko prednost pri igranju iger zaradi večjega vidnega polja. WQHD resolucija ni tako impresivna kot 4K, ampak je odlična izbira za igranje iger v visokih ločljivostih, saj je 4K resolucija velikokrat prevelik zalogaj za večino računalniških sistemov. Kot pravi Asus “must-have weapon” za vse gaming navdušence.

Monitor je zasnovan, da deluje z NVIDIA G-Sync tehnologijo, ta pa prepreči, da se med igranjem ne pojavlja trganje in tresenje slike, kar igralcu omogoča gladko in brezskrbno igranje.

Opazili smo tudi odlično barvno natančnost oziroma pravilno reprodukcijo barv in visok kontrast. Prav tako izstopajo vidni koti, ki so še posebej pomembni pri grafično visoko zahtevnih igrah kot so RPG.

 

Dizajn:

Panel ekrana ima eno izmed tanjših okvirjev, kar smo jih videli. Samo 0.3″ (7,62mm) ob straneh/vrhu in 0.5″ (12.7mm) na spodnjem delu, kar je super novica za vse navdušence dirkaških in letalskih iger v povezavi treh ali več ekranov. V takih primerih tanek okvir še kako pride do izraza, saj celotna postavitev zatorej izgleda kot en velik monitor.

Stojalo je eno najboljših na tržišču, saj je zelo čvrsto pri premikanju in nameščanju pozicije. Možno je spreminjanje nagiba, vrtenja in višine ter s tem popolnega prilagajanju igralnega okolja.

Dizajn je značilen za linijo Republic of Gamers z ostrimi koti in potezami, medtem ko je večina monitorjev precej pustih in navadnih oblik. Asus je šel še korak naprej, saj pri vklopu ekrana zažari rdeč ROG logo in krog na stojalu ekrana. V stanju pripravljenosti pa nežno utripa. Če pa vam je to moteče, se vse lahko tudi izklopi preko nastavitev na meniju zaslona (OSD-on screen display).

Večina G-Sync monitorjev ima enojni DisplayPort, ampak Asus je dodal še HDMI 1.4 priključek in nam s tem omogočil dodatno možnost priklopa. Poleg najdemo še 2× USB 3.0 in izhod za slušalke. Uporaba HDMI vhoda bo najbolj zanimiva še posebno za igričarje, ki si morda lastijo tudi kakšno igralno konzolo, saj imamo tako lahko na en monitor povezanih več naprav hkrati, med njimi pa menjamo hitro in učinkovito preko OSD menija.

 

OSD (On-screen display):

 

Navijanje: PG279Q ima privzeto frekvenco osveževanja 144Hz. Za višjih 165Hz je potrebno panel ekrana “naviti”. Frekvenca 165Hz deluje pri normalnem in G-Sync načinu.
Igralni način (GameVisual): Nastavitev kjer najdemo 6 različnih načinov slike. Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS in sRGB. Po naših ugotovitvah se Racing nastavitev še najbolje obnese za širok spekter iger, vkolikor pa želimo najbolj natančno in naravno reprodukcijo barv, pa uporabimo nastavitev sRGB.
Modri svetlobni filter: Zmanjša intenzivnost hladnih belin in jih naredi toplejše, vse to pa z namenom, da se zmanjša utrujenost naših očes, zlasti ob večurnem gledanju v zaslon.
Barve: V barvnem meniju je veliko možnosti kalibracije. Privzet kontrast slike je malo visok. Ob znižanju vrednosti na 42 odpravimo težavo, pri tem se sicer minimalno zniža dinamični razpon, vendar so vrednosti zanemarljive.
Slika: V nastavitvah slike najdemo funkciji Overdrive in ULMB (Ultra Low Motion Blur). Ponavadi nastavimo OD na Extreme, ampak v PG279Q primeru se pojavi veliko vidnega ghostinga in belih sledi na premikajočih objektih. Problem je najlažje rešljiv tako, da izberemo funkcijo Normal, katera skoraj v celoti odpravi težave.
Izbira vhoda: PG279Q ne izbere avtomatsko vašega signala, zato je potrebno preko OSDja preklapljati med HDMI in DisplayPortom.
Sistemske nastavitve: V kategoriji nastavitev najdemo 21 jezikov (žal ni Slovenskega), možnost spreminjanja pozicije/nastavitve OSDja in vse zvočne nastavitve. Na koncu se nahaja še opcija za povrnitev na tovarniške nastavitve.

Opcija pivot obračanja zaslona
Normalna horizontalna postavitev zaslona

Kalibracija:

Pri kalibraciji ekrana imate možnost nastaviti sliko po vaših željah. Kot že omenjeno se najbolj vsestransko obnese Racing način, z dodatnimi popravki pa pridemo do še bolj izjemne slike.

Naše nastavitve:

Način slike: Racing
Modri svetlobni filter: 0
Kontrast: 42
Barvna temperatura: Rdeča 100, Zelena 95, Modra 95
Svetlost 200cd/m2: 47
Svetlost 120cd/m2: 20
Svetlost 100cd/m2: 14
Svetlost 80cd/m2: 7
Svetlost 61cd/m2: 0

Prikaz barv zaslona v zatemnjenem prostoru

Specifikacije:
Velikost: 27″
Prilagodljiva sinhronizacija: G-Sync
Najvišja frekvenca osveževanja: 144Hz (OC do 165 Hz)
Odzivni čas: 4ms
Panel: IPS

Slika:
Resolucija: 2560 × 1440 (WQHD / 1440p)
Velikost piksla: 0.233mm
Vidni kot(CR≧10): 178°(H)/178°(V)

Fizične lastnosti:
Barva: črna
Nagib: + 20 ° ~ -5 °
Obračanje: + 60 ° ~ -60 °
Pivot: 0 ° ~ + 90 °
Nastavitev višine: 0 ~ 120 mm
Montaža na steno VESA: 100x100mm
Teža (okvirno): 7 kg

Video funkcije:
Trace Free Technology: Da
Izbira barvne temperature: 4 načini
GamePlus (način): Da (Crosshair / Timer / FPS Counter)
Nizka modra svetloba: Da
Podpora za HDCP: Da
Igralni način (GameVisual): 6 načinov (Scenery / Racing / Cinema / RTS / RPG / FPS / sRGB načini)

I / O porti (Vhodi in izhodi):
HDMI, DisplayPort
Priključek za slušalke: 3,5-mm
USB 3,0 x 2

Zvočne funkcije:
Stereo zvočniki: 2W x 2 Stereo RMS

Poraba energije:
Vklop: <90W
Varčevanje z energijo: 0,5W
Napetost: 100-240V, 50 / 60Hz

Varnost:
Kensington zaklep

 

Prednosti:
IPS panel zagotavlja odlično reprodukcijo barv
Zelo visoka stopnja osveževanja (165Hz)
Neverjetno majhen odzivni čas
Zasnovan z namenom, da se v igre vživite in pozabite na svet okoli vas

Slabosti:
Lahko bi izpostavili ceno, pa vendar je primerna glede na specifikacije, kvaliteto izdelave in dodelanosti monitorja.

Nakup je možen tudi v spletni trgovini Funtech.si, kjer ga trenutno dobite po promocijski ceni.

 

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj