Po nekaj testih nižjega cenovnega razreda, se je na naši mizi znašlo prijetno presenečenje. Na preizkus smo dobili enega izmed Asus-ovih paradnih konjev iz množice njihovih monitorjev – Asus ROG XG35VQ.

Na kratko povedano, gre se za monitor z diagonalo 35″, ukrivljenostjo 1800R, ločljivostjo 3440×1440 in pa seveda s frekvenco osveževanja zaslona do 100Hz s podporo FreeSync, kar zna biti zelo koristno pri igranju iger. Pokritost barvnega spektra je ocenjena na 100% sRGB, v nastavitvah zaslona pa najdemo ogromno možnosti za nastavljanje slike na tisoč in en način, za preprosto uporabo pa imamo seveda tudi nekaj prednastavljenih profilov prirejenih najpopularnejšim zvrstem iger, kot tudi za bolj profesionalne namene uporabe (denimo sRGB profil, ki cilja na najbolj “realne” barve brez nerealne saturacije).

V paketu poleg monitorja najdemo seveda še napajalnik in napajalni kabel, DisplayPort kabel, HDMI kabel, USB 3.0 kabel (ki se uporablja za 2 USB 3.0 vhoda na monitorju) in pa pokrovček za spodnjo LED lučko narejen iz akrilnega stekla.

Glede zunanjosti je že na prvi pogled videti, da gre za monitor iz Asusove serije Republic of Gamers. Odtenki črne in rdeče barve z agresivnim stojalom (za katerega potrebujete kar nekaj prostora na vaši mizi), RGB osvetlitvijo na zadnji strani, ki je popolnoma nastavljiva preko Aura Sync in pa seveda s projekcijo ROG logotipa na vaši mizi, ki pa je projeciran s pomočjo rdeče LED diode na spodnji strani stojala. Seveda pa nismo vsi ljudje enaki in če RGB in projekcije logotipov niso vaša skodelica kave, jih pa brez težav izklopite v OSD meniju.

Monitor smo priklopili preko DisplayPort kabla, saj edino na ta način lahko izkoristimo vse, kar nam monitor ponuja, saj HDMI ni primeren za visoke frekvence osveževanja, še posebno pri višjih ločljivostih. Slika je bila že takoj po prvem vklopu odlična, barve pravilno uravnotežene, prehodi barv so bili popolni, brez opaznih “gradient lines”, katere ponavadi najdemo v večini cenejših monitorjev, za piko na i pa smo vklopili še 100Hz osveževanje zaslona.

Za gledanje filmov in serij je po našem mnenju bolj primerno uporabljati osveževanje zaslona kar na 60Hz ali 50Hz, pri igranju iger pa razlika med 60 in 100Hz pomeni razliko kot dan in noč. V igrah je slika izredno tekoča z zelo majhnim in praktično neopaznim meglenjem med gibanjem – pojav, kjer je prehod iz ene slike (enega frame-a) na drugo sliko prehiter in lahko včasih pusti sledi prejšnje slike, kar povzroči t.i. “ghosting”.

Potrebno pa je poudariti tudi, da za igranje na 100Hz potrebujemo tudi primerno grafično kartico, ki bo lahko dosegala ciljnih 100 FPS v igrah za najboljšo izkušnjo, zatorej bi bil nek goli minimum Nvidiina GTX 1060 6GB ali pa RX 580 8GB. To pa ne pomeni, da bomo lahko v igrah imeli tudi najvišje stopnje detajlov na ločljivosti 3440×1440 ampak ciljamo s temi grafičnimi karticami nižje do srednje stopnje grafičnih nastavitev brez vklopljenega glajenja robov (anti-aliasing). Za popolno izkušnjo bi bilo potrebno iti kak rang višje na vsaj GTX 1070 ali pa na RX Vega 56.

Ko pa pridemo do stabilnih FPS-jev v igrah, pa monitorjevih 100Hz naredi opazno razliko. Tekoča slika pripomore tudi k bolj natančnim premikom in posledično k boljši igralni izkušnji. Barve v igrah in filmih so čudovite, črne barve pripomorejo k globini in izrazu senc, bele poskrbijo za pristne odseve, kjer včasih kar malo zamižimo, saj na tako velikem monitorju dejansko odsev izpade tako, kot da bi nam v oči posvetilo sonce (kar pa je po nekaj večernih urah igranja tako, kot da bi vampir stopil na svetlobo).

Iz ergonomičnega vidika nam monitor ponuja zasuk, nagib in pa višinsko nastavljivost. Vse to je glede na velikost monitorja precej enostavno, opcij pa je dovolj, da zagotovo najdemo optimalno postavitev monitorja, ki pa je pri ukrivljenih zaslonih zelo pomembna. Tudi gumbi na zadnji strani so postavljeni na enako mesto kot pri ostalih ROG monitorjih, na vrhu gumbov pa najdemo en joystick, ki omogoča hitro, natančno in intuativno navigacijo po meniju zaslona.

Povzetek naše izkušnje je torej vrhunski, kar pa seveda ni nikakršno presenečenje, saj se gre za enega izmed najboljših monitorjev trenutno na tržišču, zato pa ne gre pričakovati karkoli manj kot le najboljše. Kar bi si želeli dodatno na monitorju pa bi bila morda vključitev vsaj neke osnovne podpore za HDR ali pa še višjo hitrost osveževanja (saj je prehod že iz 144Hz na 100Hz opazen skoraj enako kot iz 60 na 100).

Prednosti:

  • WQHD (3440×1440) ločljivost s kar 107 PPI
  • 100% sRGB pokritost barvnega spektra
    100Hz osveževalna frekvenca (preko DP kabla)
  • Odlični vidni koti
  • Preprost uporabniški vmesnik oziroma zaslonski meni
  • Ogromno možnosti za ergonomično nastavitev
  • Tanki robovi in minimalističen izgled

Slabosti:

  • Rahlo višja cena, kot bi si jo mnogi želeli
  • Stojalo, ki na manjših mizah lahko posega na podlogo miške

Monitor je odlična izbira za vse, ki želijo imeti vrhunsko gaming izkušnjo z enim izmed najboljših monitorjev na tržišču. Če pa je cena ovira, pa Asus ponuja tudi velik nabor cenejših, a še vedno vrhunskih monitorjev, ki so bolj “budget” orientirani.

Nakup monitorja je možen na sledeči povezavi: https://funtech.si/si/vsi-oddelki/zasloni/led-zasloni/vecji-led-zasloni/60557/

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj