Bitcoin je cilj virtualnih napadalcev, ki so v zadnjih časih ohromili računalniška omrežja širom sveta. Trenutno je vrednost Bitcoina višja od unče zlata (1 unča= 28,35 g).

Pa poglejmo, kaj Bitcoin sploh je.

Kaj je Bitcoin?

Bitcoin ali bitni kovanec, če prevedemo besedo, je digitalna valuta, ki ni vezana na svetovne banke ali vlade in uporabnikom omogoča anonimno porabo denarja. Uporabnik ustvari kovance z t.i. »minanjem«, s tem ko posodi svojo računalniško delovno energijo oz. moč ostalim uporabnikom za verifikacijo transakcij.

Koliko je Bitcoin vreden?

1 Bitcoin je trenutno vreden 2516,42 $ po podatkih coinmarketcap.com, kar ga ovrednoti višje od unče zlata, katerega vrednost je trenutno 1.256,22 $.

Vrednost Bitcoina sicer ostro niha, nekaj več kot leto nazaj je bil vreden le 457,04$, kar pomeni, da se je v enem letu njegova vrednost povišala za več kot 5 krat. Vendar se cena ne vedno viša.

Januarja se je vrednost Bitcoina samo v enem tednu povišala za 23%, v marcu pa se je za isto vrednost znižala v le 10. dneh.

Zakaj so Bitcoini popularni?

Bitcoini so v osnovi vrstice računalniške kode, ki je digitalno podpisana vsakič, ko se pošilja od enega lastnika do drugega. Transakcije so lahko narejene anonimno, kar ustvarja popularnost tako med libertarci – torej družbi brez političnih, ekonomskih ali siceršnjih socialnih hierarhij, kot tehnoloških entuziastov, špekulatorjev in nenazadnje tudi kriminalcev.

Ali je res anonimen?

Da, do določene točke. Transakcije in računi so lahko sledeni, vendar lastniki računov lahko niso znani. Ne glede na to pa preiskovalci lahko izsledijo lastnike tedaj, ko se Bitcoini pretvorijo v običajne valute.

Trije računi, ki so povezani z naključnim množičnim cyber napadom so kot izgleda nedotaknjeni in storilci bodo imeli težavo pri vnovčenju sredstev v bližnji prihodnosti, brez da bi pri tem bili odkriti.

Koliko denarja?

Varnostni strokovnjaki pravijo, da je vrednost odkupnin relativno majhna glede na obsežnost izbruha izsiljevalskega virusa. Tom Bossert, Trumpov svetovalec za varnost v domovini, pravi da je bilo manj kot 70.000$ izplačil odkupnin.

Seveda je pa možno, da obstajajo tudi neznani računi, ki so še skriti poleg treh identificiranih.

Kdo uporablja Bitcoine?

Nekatera podjetja so že skočila na vlak z Bitcoini v množičnem medijskem pokrivanju dogodkov.

Čedalje več podjetij se odloča za sprejemanje plačil v Bitcoinih. Valuta je postala dovolj popularna, da je dnevno opravljenih več kot 300.000 transakcij, kolikor poroča spletna stran blockchain.info, ki upravlja z Bitcoin denarnicami. Še leto nazaj je bila aktivnost okoli 230.000 transakcij na dan.

Še vedno pa je njegova popularnost nizka v primerjavi z denarjem in karticami in večina podjetij ter posameznikov ne sprejema Bitcoinov za plačilo blaga ali storitev.

Kako so Bitcoini varovani?

Omrežje Bitcoina deluje tako, da mobilizira posameznikov pohlep za kolektivno dobro.

Mreža tehnološko osveščenih uporabnikov, ki jih imenujemo minerji ohranja pošten sistem z vlivanjem računalniške moči v verižno strukturo globalnega toka vsake Bitcoin transakcije.

Veriga preprečuje lopovom, da bi porabila isti Bitcoin dvakrat, miner pa je nagrajen za svoj trud z nagrado sčasoma prisluženega Bitcoina. Dokler bodo minerji ohranjali verigo varno, ponarejanje ne bi smel biti problem.

Kako je Bitcoin nastal?

To je skrivnost. Bitcoin je bil lansiran leta 2009 s strani osebe ali skupine oseb, ki so delovale pod imenom Satoshi Nakamoto. Kasneje je Bitcoin posvojila majhna skupina entuziastov. Nakamoto je izginil iz mreže takoj ko je Bitcoin začel pritegovati pozornost širše javnosti. Zagovorniki pravijo, da to ni pomembno: »Valuta uboga svojo lastno interno logiko.«

Avstralski podjetnik je lani stopil v ospredje in zatrdil, da je izumitelj Bitcoina, vendar je le nekaj dni kasneje priznal, da nima poguma dokazati, da je to res.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj