V okviru našega naslednjega videa vam bomo predstavili navijanje (t.i. overclocking) kompleta matične plošče MSI B350M MORTAR, procesorja AMD Ryzen 3 1200 in procesorskega hladilnika MSI Core Frozr L. Najprej vam bomo podrobneje predstavili matično ploščo, ki bo uporabljena v videu.

MSI B350M MORTAR je microATX osnovna plošča, zasnovana na veznem naboru AMD B350 s  podporo AMD RYZEN serije procesorjev in 7. generacije A-serije/ Athlon procesorjev za podnožje AM4.

Njena prednost naj bi bila cenovna dostopnost, saj spada med t.i. budget matične plošče, ki imajo kljub nizki ceni dokaj dobre karakteristike in opcijo navijanja.

Navijanje je v praksi izvedljivo z avtomatskim navijanjem, ki pa je omejeno (+500 MHz, zakljenjeno na 1.45V), pri ročnem navijanju pa nas je najbolj oviralo, ker matična plošča nima gumba za reset BIOS-a, kar pomeni, da je potrebno jemati baterijo ven in noter, s tem pa je proces precej neroden.

Ostale prednosti matične plošče so:

  • DDR4 boost omogoča pohitritev spomina.
  • VR Ready oznaka: Pomeni, da lahko doživite boljšo virtualno realnost brez zakasnitve
  • Gaming LED: Ambientalne LED luči ustvarijo prijeten videz in občutek
  • Hitrejša igralna izkušnja s turbo M.2 režo
  • Audio Boost: izboljšana kvaliteta zvoka za bolj poglobljeno igralno izkušnjo.
  • Gaming LAN z LAN zaščito: boljša igralna izkušnja z nižjim zamikom in upravljanjem pasovne širine.
  • Military Class 4 in Guard-Pro: zadnja evolucija v visoki kvaliteti komponent za boljšo zaščito komponent in njihovo učinkovitost.
  • Multi-GPU: Z jeklenimi Armor PCI-E režami. Podpira AMD Crossfire.

Vse specifikacije matične plošče najdete na uradni proizvajalčevi strani, mi pa vam v nadaljevanju predstavimo video, kjer smo matično ploščo poskusili navijati.

Uporabili smo naslednje komponente:

Matična plošča MSI B350M MORTAR
Procesorski hladilnik MSI Core Frozr L
Procesor AMD Ryzen 3 1200
Ram G. Skill DDR4 32GB 3200 CL14 4x8GB Trident/Z F4-3200C14Q-32GTZRX
Grafična kartica MSI Geforce GTX1050 Ti Twin Frozr 6
SSD disk Samsung 512GB SM961 SSD NVMe/PCIe M.2
Napajalnik Antec 650W EarthWatts Gold Pro

Povzetek rezultata navitja:

Navijanje testnega sestava komponent nam je v hitrem času obrodilo sadove, kar se je odražalo v uspešno pohitrenem sistemu za skoraj 20%, kar je seveda zelo navdušujoče, sploh če gledamo nizko ceno nabave komponent. Iz originalnega rezultata v programu Maxon Cinebench 476 smo po navijanju dosegli rezultat 563.
Učinkovito se je izkazal tudi procesorski hladilnik MSI Core Frozr L, ki je uspel zadrževati temperaturo procesorja v okviru 65 stopinj Celzija pri maksimalni obremenitvi. Procesor smo uspeli naviti na zavidljivih 3800 MHz, kar je tudi zanimiv rezultat.
Plošča je cenovno dostopna za malenkost več kot 90 €, kar jo uvršča med ugodnejše.

Toliko zaenkrat z naše strani. Torej, če vam je ta razred komponent zanimiv, posezite po kombinaciji, sicer pa seveda lahko izbirate med širokim izborom, ki ga ponuja MSI in Funtech in poskusite še kakšno kombinacijo, ki bo še učinkovitejša.

 

 

 

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj