Nakup primerne miške – osnovni napotki

0
322

V računalniškem svetu se večinoma preveč osredotočamo na sestavo popolnega računalnika, ki bo odlično komplementiral naš novi 144hz monitor z minimalno zakasnitvijo, da bomo brez izgovora zmagovali v večurnem igranju naših najljubših iger.

Večina ljudi pa se ne zaveda, da večurno igranje, ali kakršnokoli delo na računalniku brez rednih odmorov, zelo pripomore k razvijanju utesnitve živcev v zapestju – Karpalni tunel.

Sindrom karpalnega tunela je zelo neprijetna zadeva, ki je vse prepogosto spregledana, dokler se ne naredi škoda. Začetnih znakov mravljinčenja v prstih, zmanjšane moči v zapestju in rahle izgube občutka v konicah prstov ne smemo prezirati, sicer se bomo kmalu znašli na poti proti zdravstvenem domu in možni operaciji, ki nikoli ne povrne 100% občutka nazaj v zapestja in dlani.

K sreči, pa se večini težav lahko izognemo s pravo tipkovnico in miško, ter nekaj preventivnimi ukrepi, kot so naprimer vaje za preprečevanje nastanka karpalnega tunela in pravilno sedenje za računalnikom, s čim bolj sproščenim vratom, rameni in rokami.

Vsekakor pa je ena izmed najboljših naložb pri nakupu računalnika tudi naložba v dobro ergonomsko miško in pa seveda tudi v kvalitetno mehansko tipkovnico.

Nakup miške je sicer kar pravi podvig, saj je to zelo personalizirana stvar, kajti vsi imamo dlani različnih velikosti, oblik in različne drže mišk. Najprej se odločimo za vrsto povezave, se pravi žična ali brezžična, nato se odločimo za namen – vsakodnevna uporaba, igričarstvo, prenosljivost. S tem že kar dobro razparceliramo naše možnosti nakupa, nato pa pride naslednja faza, kjer svetujemo, da se miške sprobajo fizično, vkolikor imate to možnost. Miška ne sme biti pretežka za voditi po podlogi, prsti jo morajo brez napora držati v dlani, manjša občutljivostna nastavitev pa prav tako pripomore k mišičnemu spominu in zmanjšanju naporov v zapestju, saj miško premikamo s celo roko do komolca in ne striktno z zapestjem.

Nekaj najpopularnejših mišk na tržišču:

  • Brezžične ergonomske miške vstopni rang:

Microsoft brezžična miška Wireless Mobile Mouse 3500 – 24,25€ – manjša brezžična miška z dobro avtonomijo.

Logitech M560 WL – 35,90€ – odlična avtonomija preko 1AA baterije, primerna tudi za levičarje, s štirismernim koleščkom.

  • Gaming miške:

LOGITECH G700s WL – 83,74€ – brezžična, lasersko tipalo za delo na vsakršnji površini, srednje velika, namenjena desničarjem, z možnostjo žične uporabe prek usb kabla.

ASUS ROG Strix Impact – 48,79€ – žična miška, optično tipalo za najmanjše zakasnitve, izredno natančnostjo in z omron stikali za dolgo življenjsko dobo gumbov, rgb osvetlitev, primerna tudi za levičarje.

Miška Razer DeathAdder Elite 75,59€ – ena izmed najbolj popularnih mišk v igričarstvu, namenjena desničarjem, večja miška, chroma osvetlitev-16.8 milijonov različnih barv, prestan preizkus časa.

Logitech Proteus Spectrum G502 69,83€ – Logitechov adut, narejen po kopitu njihovih največjih napredkov in dosežkov serije »mx« in »g«. Izvrstno tipalo, odzivne tipke, nastavljiva teža z dodanimi utežmi. Vse to omogoča prilagodljivost miške skoraj vsem in je zato tudi ena izmed najbolj popularnih.

ZOWIE FK2 64,64€ – primerna tudi za levičarje, eno izmed najboljših tipal na tržišču – Avago, možnost izbire velikosti. Posebnost je, da je večina denarja vloženega v miško, ki pride v neki osnovni embalaži, kar omogoča izredno kvaliteto, z denarjem vloženim v samo miško, namesto v design pakirne škatle.

  • Višji rang za vsakodnevno in poslovno uporabo:

 Logitech MX Master 2S 107,37€ – brezžična(bluetooth) neprimerljivo udobje, natančno lasersko tipalo, ki deluje tudi na steklu(debeline najmanj 4mm), vgrajena polnilna baterija(100% napolnjenost zadostuje za cca 70 dni uporabe, v 3 min napolnjena dovolj za celodnevno uporabo).

LOGITECH MX Anywhere 2 68,15€ – brezžična(bluetooth), manjša kot mx master, z zelo podobnimi karakteristikami in s poudarkom na prenosljivosti.

Tako, to bi bilo grobo vodilo po trenutno najbolj prodajanih miškah, vseeno pa je še vedno zelo priporočjivo, da miške preizkusite pri prijateljih ali v trgovinah, saj si s tem olajšate izbiro, ki Vas ne bo pustila v dvomih.

Širok izbor primernih mišk za vaše zapestje lahko najdete v spletni trgovini Funtech.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj