Tržišče grafičnih kartic je v zadnje pol leta postopoma postajalo prizorišče norih nakupov. Za vse je kriva kriptomanija, ki je v sklepni fazi mejila na pravo borbo za grafične kartice, saj proizvajalci s svojimi količinami dobavljenih kartic nikakor niso dohajali povečanega povpraševanja. Ne glede na rast cen grafičnih kartic so se v “projekte” spuščali tudi manj vešči in “donosa” željni posamezniki, ki so dobesedno hlastali za vsem, kar je bilo približno primerno za tako imenovano rudarjenje. Izropanost na tržišču grafičnih kartic je proizvajalce prisilila v to, da “problem” rešijo tako, da na tržišče lansirajo namensko grafično kartico za rudarjenje. Le-ta naj bi bila cenejša od običajnih kartic za igričarje in tako “investitorje v mining farme” odvrnila od nakupov kartic, ki so v osnovi namenjene za gaming.
Tako je tudi svetovno priznani proizvajalec ASUS predstavil izdelek  GP106-100 Mining, 6GB GDDR5.
Po trditvah proizvajalca naj bi bila grafična kartica strojno in programsko optimizirana za rudarjenje.

In ker nič ne verjamemo na besedo, smo se odpravili zadevo preizkusiti in jo ob bok postaviti običajnim karticam za igričarski namen ter prišli do zanimivih rezultatov. Primerjali smo jo z bratom ASUS Dual GeForce GTX 1060 OC 6GB GDDR5 (DUAL-GTX1060-O6G) ter manjšo sestrico ASUS Dual GeForce GTX 1060 OC 3GB GDDR5 (DUAL-GTX1060-O3G). Prva očitna podobnost je v hladilniku, saj je enak na vseh treh modelih, tudi vezje je na 6Gb modelih zelo podobno, kar nakazuje na to, da imata kartici v resnici mnogo skupnega, čeprav ju želijo namensko ločiti. Očitna razlika se pokaže na zadnji strani kartice, kjer so konektorji za prenos slike.

Na Mining kartici priključkov enostavno ni, zato kartica ni uporabna za vgradnjo v običajne računalnike, saj slike ne moremo prenesti na monitor. Dodaten razlog za segmentiranje kupcev so naznanili v cenovni politiki, saj naj bi bila Mining kartica nekoliko cenejša od primerljivih modelov iz consumer programa. To dejansko drži, saj je cena za Mining kartice okoli 300EUR res nižja od 350EUR, kolikor stanejo GTX 1060 6Gb kartice. Medtem, ko se model z 3Gb lahko kupi že po 270EUR. Torej je Mining kartica cenovno pozicionirana vmes. Ker pa je pri rudarjenju pomembna predvsem računska moč kartice, smo kartice postavili ob bok in jih testirali v istem sistemu, da bi bil rezultat čimbolj verodostojen. Prvo smo jih primerjali pri tovarniških frekvencah, potem pa še na navitih frekvencah in primerjali rezultate. Pri tovarniških frekvencah je 3Gb kartica zmogla okoli 260Sol/s, oba 6Gb modela pa okoli 280Sol/s, kar je minimalna razlika glede na razliko v nabavni vrednosti. Prav tako je bila podobna razlika tudi pri navitih karticah z okoli 280Sol/s na 3Gb in 300Sol/s na obeh 6Gb modelih. Na prvi pogled deluje, kot da bi zmagovalka glede na vložen denar lahko bila 3Gb kartica, a le-ta ima težavo, saj majhna količina pomnilnika pomeni, da bo v bližnji prihodnosti neuporabna za rudarjenje. Z višanjem zahtevnosti in posledično DAG datoteke se namreč povečuje potreba po spominu na kartici in v določenem trenutku 3Gb enostavno ne bo dovolj. To naj bi se zgodilo v 1 do 2 letih. Mining kartica se nekoliko bolje navija z okoli 4600Mhz na pomnilniku proti 4400Mhz pri običajnih modelih, na jedru pa je pri vseh karticah meja nekje med 2000 in 2050 Mhz. Zanimivo je, da kljub višjim frekvencam pri navijanju, Mining kartica ne doseže višjega rezultata v hash-rate-u, saj praviloma dosega zelo podobne rezultate kot igričarska grafika, seveda v primerjavi z modelom z 6Gb pomnilnika.

Zaključek:

Ali lahko Mining grafično kartico priporočimo? Da, saj je cenejša od igričarskega modela z 6Gb pomnilnika, a je potrebno opozoriti, da gaming grafika omogoča več fleksibilnosti. V primeru padca vrednosti kriptovalut, lahko takšno grafiko uporabimo tudi v običajnih sistemih in se na tak način umaknemo iz rudarjenja, z Mining grafiko tega ne moremo storiti, saj imajo te grafične kartice omejeno uporabnost. Glede na nihanje vrednosti in nepredvidljivost v svetu kriptovalut, ta možnost ni zanemarljiva. Druga slabost Mining kartic je 3-mesečna garancija, ki je precej krajša od igričarskih modelov, ki imajo 2 leti oz. nekateri celo 3 leta. In kot se v zadnjih tednih zdi, je morda Miner kartica zamudila svoj vlak in na tržišče prišla malenkost prepozno, a to se lahko zelo hitro tudi obrne. Namreč kot smo v preteklosti že zaznali, kripto-histerija prihaja v valih.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj