Ravno, ko smo že mislili, da svet osebnih računalnikov počasi in boleče umira, so pričeli postajati ponovno zanimivi.
Kot pričakovano iz Computexa na Tajvanu prihajajo novosti na področju osebnih računalnikov in tehnologije, ampak ali je to dovolj za oživitev upadajoče prodaje od leta 2011?

Tržišče se je iz 365 milijonov enot letno spustilo na 269 milijonov v zadnjem letu, kot poroča Gartner. Torej, čemu tolikšno navdušenje?
Navdušenje raste zaradi tehnologije, ki poganja osebne računalnike in aplikacij, ki zvišujejo procesno moč računalnikov. V smislu tehnologije bitka med AMD in Intel procesorji, ki se je ponovno vzplamtela z novo jedrno tekmo.

High-end bojni udarec

AMD je začel novo bitko s svojimi Ryzen procesorji, ki vključujejo do 8 procesorskih jeder s 16 nitmi, kar je ekvivalentno 16 virtualnim jedrom. Z bistveno nižjimi cenami je AMD tudi znižal začetno ceno za dobro opremljeni gaming PC pod 2000 dolarjev.
Intel pripravlja odgovor z novo linijo Core i9 procesorjev, kjer bo funkcija do 18 jeder in 36 niti – vendar bo cena procesorja samega okoli 2000 $.

Poleg tega bodo grafične procesne enote kmalu dobile bistveno izboljšavo v performansu, ko bo AMD uvedel nove izdelke na Vega arhitekturi in Nvidia bo začela proizvajati grafike, ki temeljijo na Volta arhitekturi ..

Kot da ne bi bilo dovolj, I/O na osebnih računalnikih sledi nadgradnja na USB-C in Thunderbolt 3 in solid-state diski ter spomin bodo postali hitrejši z večjimi zmogljivostmi.

Medtem ko ti ekstremni sistemi ne bodo imeli veliko vpliva na povprečne uporabnike v letu 2017, bo posledica performančne bitke na višjem razredu tržišča, da bo večinski del industrije osebnih računalnikov spoznal nove tehnologije in znatne premike v performansu ob bistveno nižjih cenah v letu 2018.

Za ljudi, ki so radi produktivni ampak so bolj osredotočeni na socialna omrežja, zabavo in lažje oblike igričarstva, Microsoft in Qualcomm želita uvesti koncept vedno povezanih osebnih računalnikov, in s tem dvig performansa Qualcommovega Snapdragon 835 mobilnega procesorja.
Predstavljajte si to kot Microsoftovo verzijo Chromebooka, ampak z Windows 10 ekosistemom in z Windows Trgovino in podobno dostopnostjo z različnih PC OEM-ov.

VR in AR v ospredju

Na strani aplikacij ostaja gaming aplikacija, ki vodi PC tehnologijo in stabilnost tržišča. V bistvu je gaming področje edino področje, kjer so PC pošiljke dejansko v porastu.
Na obzorju je nova generacija virtualne realnosti in povečane realnosti z naglavnimi zasloni, ki drži obljubo izboljšati PC izkušnjo v skoraj vsaki aplikaciji – od inženiringa in dizajna do zabave in igričarstva.

To je prvih nekaj aplikacij, ki so dobro narejene za osebne računalnike v dolgem času, saj VR in AR (Virtual Reality, Augmented Reality) potrebujeta znatno povišano procesiranje, grafiko in I/O kapacitete kot jih industrija lahko ponudi danes.

Več zmogljivejših porabnikov

Kljub vsej aktivnosti okoli PC-jev, večina napovedi industrije še kaže na leto navzdol v 2017. Toliko inovacij v tehnološkem segmentu nismo videli v letih, zakaj je torej vpogled v osebne računalnike še vedno negativen? Odgovor tiči v dinamiki tržišča.
Prva stvar, ki jo je treba upoštevati je čas prisvojitve novih računalnikov. Medtem, ko so gamerji anksiozni v želji po zadnji in najmočnejši tehnologiji, drugi uporabniki zmogljivejših sistemov, kot so podjetja, prakticirajo daljše časovne plane ciklov nadgradnje.
To pomeni, da je prisvojitveni cikel za nove tehnologije lahko traja leto ali dve.
Pozitivna stran je, da zmogljiveši uporabniki štejejo več kot tretjino celotnega PC tržišča po nekaterih ocenah in njihova pozicija raste.

Prehod na Windows 10 s strani končnih uporabnikov in podjetij prav tako tudi dajejo dober znak za celoten PC segment prihodnje leto.

Drugi problem je prisvojitev novih aplikacij in tehnologij. Medtem ko VR in AR držita obljubo, so aplikacije še vedno omejene in se razvijajo v smer “moram-imeti” uporabniške izkušnje.

S porastom števila aplikacij se uporabniška izkušnja izboljšuje in tehnologija napreduje, cene pa padajo na razumnejše 200-300$ cenovne razpone, začenši v nekaj mesecih letošnjega leta.
Za konec še to, obstaja tekmovanje tudi na drugih platformah. Medtem, ko so PC-ji odlične platforme za VR in AR, igričarske konzole, mobilne naprave in druge platforme v prihodnosti nameravajo ponujati uspešne alternative, še posebej, ko se bo HMD premaknil na naslednje generacije visoko hitrostnih WiFi 5G brezžičnih vmesnikov, začenši v poznejših mesecih tega leta.

Vzdrževanje dinamike

Novi val v tehnologiji PC-jev lahko ublaži upad količine prodanih PC-jev in lahko celo pokaže porast v letu 2017 in skozi prihajajoče 2018 z uvedbo novih platform in tehnologija s tem lahko pade v bolj dostopne cenovne razrede, pravi raziskava Tirias.

Proizvodi kot je Asus ROG Strix GL702ZC in novi Dell Inspiron gaming računalniki, ki so bili napovedani na Computex-u in so bazirani na AMD technologiji, ciljajo nižje cenovne točke kot tradicionalne gaming platforme tipa Dellov Alienware izdelki.

Tehnološki val je pozitiven za industrijo, saj bo ista tehnologija uporabljena za druge platforme, ki sega od medicinskih sistemov do igralnih konzol.
Vendar pa se morajo računalniki še vedno razviti tako v obliki ohišij kot vmesniških uporabniških oblikah, da bodo lahko ohranili ta kratki zagonski val porasta.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj