Pri Funtech-u smo pred kratkim razširili tudi ponudbo tipkovnic z enimi izmed najkvalitetnejših tipkovnic na tržišču od zanesljivega in spoštovanega tajvanskega proizvajalca, ki sliši na ime Ducky.

DuckyChannel International Company je podjetje, ki je bilo ustanovljeno že leta 1998. Sprva njihov glavni fokus niso bile le tipkovnice, ampak bolj splošna distribucija računalniških perifernih naprav. Šele z letom 2008 so ustanovili njihovo lastno blagovno znamko Ducky, pod katero so končno lahko pričeli proizvajati in prodajati izredno kvalitetne mehanske tipkovnice v popolnoma lastni režiji.

Ducky tipkovnice so izredno kvalitetne, kar pa se vidi že v izbiri materialov. Tipke so  narejene iz PBT plastike v -“Double Shot” tehniki. To pomeni, da je vsaka tipka narejena iz 2 slojev plastike, kar omogoča njihovo trajnost in preprečuje nastanek “opraskanih” ali zbledelih znakov. PBT pa je vrsta plastike, ki v svetu mehanskih tipkovnic velja za plastiko višjega ranga in je večinoma prisotna le v tipkovnicah, ki v povprečju stanejo 200 in več zelencev.

Pod našimi rokami se je znašla tipkovnica Ducky One 2 Horizon v TKL formatu, se pravi brez numeričnega dela tipkovnice in raznih namembnih multi-medijskih gumbov. Taka oblika je trenutno izredno popularna, saj je zelo primerna za uporabo na prostorsko omejenih mizah in delovnih okoljih, prav tako pa je izredno popularna in priročna tudi za igričarje, saj nam tako tipkovnica ne sega v območje kjer manevriramo z miško in nam posledično prisluži tisti poslednji zmagovalni klik, ki se najverjetneje ne bi zgodil, če bi imeli na tipkovnici še numerični del v katerega bi se zaleteli z našim glodalcem. Manjša velikost pa je tudi primernejša iz ergonomskega vidika, saj se zmanjša potovalna pot desne roke (za desničarje) med tipkalno pozicijo na tipkovnici in premikanjem kurzorja z miško.

Naš testni model ima vgrajena Cherry MX Red stikala, ki so linearna in kot nalašč narejena za igranje iger. Malo manj so primerna za resne pisce tekstov, saj nam rdeča stikala ne podajo nobene povratne informacije o aktuaciji tipke (točki, na kateri stikalo zazna pritisk določene tipke). Igričarjem pa bo ravno to zelo koristilo, saj lahko plavamo oziroma “floatamo” na točki aktuacije in s tem dosežemo izredno hitre zaporedne pritiske tipk.

Tipkovnico dobimo v minimalistični kartonasti škatli, ki ne ustvari nekega “premium” prvega vtisa, menim pa, da je to z razlogom, saj je denar tako usmerjen v sam artikel in ne v embalažo. Ko odpremo škatlo nas prijetno pozdravi tipkovnica zavita v mlečno folijo in pokrita s plastično školjko, ki jo lahko ljubitelji čistoče uporabijo za preprečevanje nabiranja prahu med neuporabo tipkovnice. V zadnjem prekatu nas spremlja tudi kabel, ki ima USB konektor tipa C, kratek vodič za uporabo, odstranjevalec tipk oziroma “keycap puller” in pa nekaj nadomestnih tipk v drugih barvah in znakih.

Na hitro o tehničnih podrobnostih testnega modela:

-Cherry MX Red (rdeča) stikala
-1,1kg teže (tipkovnica je zgrajena kot tank in je prav zaradi tega tudi težka kot tank)
-1,5m dolg oblečen kabel (priklop v tipkovnico je USB Type C, priklop v računalnik pa je USB Type A)
PBT Double-Shot tipke
-Nemška razporeditev z nemškimi znaki (žal je s slovenskimi znaki trenutno ni na voljo, vendar tudi nemški znaki ne predstavljajo večjih ovir, zlasti če smo navajeni slepega tipkanja)
-Menjava macro profilov na zadnji strani tipkovnice (5 profilov)

Tipkovnico smo preizkusili za spis tega članka in igranje trenutno ene izmed najbolj popularnih iger Fortnite Battle Royale. Pri pisanju sem v začetku testiranja naredil kar nekaj napak, dokaj kmalu pa se tipkovnice privadimo in tiskarske napake so hitro preteklost (no, tak je cilj, vedno pa se bodo našli tudi še skriti tipkarski škratje, ki bodo poskrbeli za dodatno zabavo ali pa frustracijo bralca). Tipkanje na Ducky-u nam da izredno dober občutek, saj je PBT plastika po občutku zelo drugačna od ABS plastike. Čutiti je bolj “polna”, trdna in odzivna, obenem pa ima tudi rahlo teksturirane tipke, ki pa so stvar osebne preference. Zame osebno so tipke s teksturo bolj prijetne na otip, saj ni občutka, da bi prsti lahko spodleteli ali pa ravno obratno – se lepili na tipke.

Med igranjem pa se je tipkovnica odrezala bolje, kot veliko tipkovnic drugih proizvajalcev tudi višjih cenovnih razredov. Odzivnost je bila izredno dobra in tipke ne povzročajo toliko hrupa kot ABS plastika. Pozitivno presenečen pa sem bil tudi z odlično stabilizacijo večjih tipk (presledek, enter, shift, ctrl,..), saj ni prisotno nikakršno ropotanje ali škripanje, na pritisk pa so rahlo trše in zato toliko bolj zadovoljive. Edina lastnost, ki bi morda dodala še nekaj vrednosti tipkovnici, pa bi bila LED osvetlitev. Seveda imamo na voljo tudi enake tipkovnice v drugi barvi z osvetlitvijo za uporabnike, ki jim ta funkcija koristi še posebej ob pisanju in igranju iger v temi. Druge “slabosti” pa do sedaj pri tipkovnici še nismo našli. Morda pa jo boste vi (sicer v to močno dvomimo ampak kot velja stari rek, kdor išče-ta najde 🙂 )

Kratek video zvoka tipkanja:

Za konec pa težko rečemo, da smo bili presenečeni nad kvaliteto, saj nismo bili. Vedli smo kaj pričakujemo od Ducky-a in brez problemov lahko rečemo, da je dosegel, če ne celo presegel, naša pričakovanja. Za vse, ki morda načrtujete prehod iz klasičnih membranskih tipkovnic na mehanske, vam s čisto vestjo svetujemo katerokoli tipkovnico od proizvajalca Ducky. V TKL(manjši) ali polni izvedbi, z osvetlitvijo ali brez, barvito kot je naša ali klasično črno in s stikali, kakršne si želite. Če je prioriteta tipkanje in pozitiven odziv oziroma “feedback” tipkovnice, svetujemo rjava ali modra Cherry MX stikala. Rjava so skoraj neslišna, modra pa imajo značilni “klik” mehanskih tipkovnic. Če pa je vaša prioriteta igranje iger, pa zagotovo ne boste zgrešili z izbiro Cherry MX rdečih ali črnih stikal. Ducky tipkovnice vas ne bodo razočarale.

Celotni asortma Ducky mehanskih tipkovnic si oglejte na naši spletni strani s klikom na sledečo povezavo: Ducky tipkovnice

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj