Prenosnik ASUS VivoBook Pro 15 N580VD

0
987

Funtest je kot prvi v Sloveniji dobil na test izjemno lep in obetavno zmogljiv Asusov prenosnik serije VivoBook PRO, ki že v sloganu proizvajalca izpostavlja najpomembnejšo lastnost: »Performance is everything«, torej učinkovita izvedba operacij je pri prenosniku najpomembnejša lastnost. Če to primerno nagradimo še z lepoto, je proizvod blizu popolnosti.

 

Ob odprtju se nam je iz škatle posvetilo srebrno-zlato ohišje iz aluminija, ki na otip daje vtis trdnosti/vzdržljivosti in hkrati elegance, saj je celotna višina profila le 19,2 mm. Njegova teža je malce manj kot 2 kg, torej ocenjujemo, da je primernost uporabe predvsem za ljudi, ki prenosnika ne bodo veliko transportirali, ampak jim bo služil v pisarni ali prostorih, kjer ga ne bo potrebno veliko nositi v torbici.

Pred prvo uporabo ga je bilo potrebno priklopiti na električno omrežje. Baterijo smo polnili 3 ure.

Po koncu prvega polnjenja smo si podrobno ogledali zaslon. Opremljen je s 15,6 palčnim 300nits//FHD zaslonom z resolucijo 1920×1080 pik, 178° vidnega kota, formata 16:9 , z nesvetlečo Anti-Glare površino in 72% NTSC pokritostjo barvnega gamuta oziroma 100% sRGB (ki se v realnosti giblje med 93% in 100%, kar je odlična vrednost). Barve so intenzivne, bogate in globoke. V praksi te lastnosti zaslona omogočajo tudi kvalitetno obdelavo video posnetkov ter fotografij, saj v kombinaciji z delovno zmogljivostjo vgrajenega Intel® Core™ i7 7700HQ @2,79 GHz procesorja in grafike NVIDIA GeForce GTX 1050, z 4GB GDDR5 VRAM-a ter 16 GB DDR4 2400 MHz spomina omogočajo tudi uporabo namenskih programov za grafično oblikovanje in arhitekturo, kot je na primer ArhiCad.

Tipkovnica je osvetljena (osvetlitev lahko po želji tudi izklopimo) in ima slovenske črke z dvovrstično tipko Enter ter numeričnim delom. Skupaj z drsno ploščico močno spominja na Applove Macbooke. Občutek tipkanja je prijeten, tipkovnica je trdna (ni pogrezanja oziroma mehkega občutka na ohišju), drsna ploščica je izredno gladka in s prstom z lahkoto in prijetnim satenastim občutkom drsimo po njej. Vgrajen ima tudi čitalec prstnih odtisov za varno identificiranje uporabnika.

Za začetek dela ni potrebno veliko konfiguriranja, po uvodnem pozdravu nas prenosnik sam vodi skozi proces končanja instalacije operacijskega sistema in sinhronizacije uporabnika z obstoječimi računi Microsoft . Naš testni model je opremljen z različico Windows 10 Professional.

Za potrebe zunanjih priklopov naprav najdemo veliko uporabnih priključkov, med katerimi izpostavljamo:

  • USB 3.1 Gen 1 vhod z USB Type-C konektorjem, ki podpira prenos podatkov do 5Gb/s in služi kot 4K UHD DisplayPort za priklop zunanjega zaslona. Reverzibilna zasnova konektorja USB Type-C omogoča lahek in hiter priklop katere koli naprave.
  • poleg omenjenega najdemo še čitalec SD kartic, avdio priklop, 2x USB 2.0 tip A, LAN RJ-45, USB 3.1 tip A, HDMI 1.4.

Vgrajeni zvočniki ASUS SonicMaster Technology Harman Kardon, ki obljubljajo 3.2 x glasnejše delovanje, boljši bas in višjo maksimalno moč, so v primerjavi z ostalimi prenosniki boljše kvalitete, visoki in srednji toni so lepo slišni, pri nizkih tonih pa se pozna, da ni dovolj fizičnega volumna za kvalitetno predvajanje basov, kot je to možno pri klasičnih zvočnikih.

Ima 3 celično 47 delovnih ur zdržljivo polimersko baterijo, ki se polni hitro, v pičlih 50 minutah smo jo uspeli napolniti za obljubljenih 60% kapacitete, kot tudi obljublja proizvajalec v svojih specifikacijah. Vedeti pa moramo, da je njena vzdržljivost odvisna od obremenjenosti prenosnika.

Prenosnik se enostavno servisira, saj se ob odstranitvi vijakov brez težav odpre spodnja maska. Tako imamo enostaven dostop do M.2 SSD pogona (ki je pri tem modelu zaseden s 512GB SSD diskom) ter do dveh DDR4 rež za spominske palčke – RAM (v našem testnem modelu sta oba zasedena z 8GB palčkama).
In kar je najbolj pomembno: pri v vseh treh konfiguracijah modela Asus N580VD, ki bodo na voljo v Sloveniji, bo vedno prosto mesto še za dodaten 2,5” SATA3 pogon (HDD/SSD).

Enostaven je dostop tudi do dveh ventilatorjev, ki so del Intelligent dual fan hladilnega sistema, saj je model N580VD precej zmogljiva konfiguracija in zato potrebuje dovolj učinkovito hlajenje.

Po uvodnem opisu temeljnih lastnosti in splošnega vtisa smo se posvetili še testiranju s programi za t.i. benchmarke, da vidimo, kako se njegova zmogljivost odreže v stres testih procesorja, grafike ter ostalih vitalnih delov prenosnika.

Za testiranje zmogljivosti smo uporabili program 3D Mark in pognali test Fire Strike. Dosegli smo rezultat 5575. Rezultat je za prenosnik precej spodoben.

Kot naslednji test smo pognali Maxonov Cinebench R15. Rezultat Open GL smo dobili 96,67 fps in 737 cb.

Potestirali smo tudi zagon s programom Bootracer 6.51.0.460 in dosegli rezultat 28,125 sekund (zagon Windowsev 10 sekund in do namizja 18 sekund), kar je dober rezultat.

Program Geekbench 4 je dal naslednje rezultate: (Cpu test) Single core 4425, Multi Core 14604, Open CL 21439.

In še zadnji PC Mark 7 Basic edition v.1.4.0 je prikazal 5845 točk.

Asus je z modelom N580VD PRO definitivno ustvaril precej privlačen in zmogljiv prenosnik, ki ima precej koristnih lastnosti predvsem za uporabnika zahtevnejših aplikacij, kot so npr. arhitekturni programi in grafični programi, omogoča pa tudi kvalitetno sliko, ki je pri tovrstnih namembnostih še posebej pomembna, ne glede na to, če bomo uporabljali prenosnikov zaslon ali se odločili za priklop zunanjega zaslona.

Nekaj začetnih težav se pojavi pri mrežni kartici, kjer prihaja do konflikta pri brezžični povezavi s preostalo mrežo, ampak težava se odpravlja z novo posodobitvijo gonilnikov.

Nekoliko so nas zmotili ozki priklopi USB in LAN, kar se sicer z uporabo uteče.

Cena na tržišču v Sloveniji se giblje okoli 1.500€ z DDV, kupite ga lahko tudi pri Funtechu.

Za izposojo testnega modela se zahvaljujemo distribuciji Avtera d.o.o.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj