Ravno v momentu, ko so AMD-jevi Ryzen procesorji pričeli počasi izginjati iz sveta računalniških novic, so na trg po približno enem letu končno prispeli novi Ryzen G procesorji, ki pa imajo sedaj integrirano Vega grafično jedro.

To je bila tista ena pomanjkljivost, katera bi AMD-ju zelo prav prišla verjetno že ob prvotnem izidu Ryzen serije procesorjev, saj bi z integrirano grafiko dosegli veliko večji trg v raznih podjetjih, ki ne potrebujejo ločenih grafičnih kartic, prav tako pa tudi za ogromen trg nezahtevnih domačih uporabnikov, katerih namen je le uporaba brskalnika in osnovnih Office programskih orodij.

Intel je zatorej dolgo časa kraljeval na omenjenih dveh področjih, AMD pa je medtem poskušal pridobiti na svojo stran čimveč nezahtevnih uporabnikov in “budget gamer-jev” s svojimi Ryzen 3 in 5 serijami procesorjev, prav tako pa je ciljal na bolj zahtevne in profesionalne uporabnike z Ryzen 7 in Threadripper serijami.

Sedaj pa se AMD vrača na trg z Ryzen 2200G in 2400G procesorjema, ki vključujeta AMD-jevo Vega grafično jedro. Učinkovitost le-tega pa naj bi bila v povprečju boljša kot konkurenčne Intelove grafike, zato pa se pričakuje tudi veliko povpraševanje po novih procesorjih.

Specifikacije za omenjena modela:

Ryzen 3 2200G specifikacije
Ryzen 5 2400g specifikacije

Po specifikacijah sodeč procesorja konkurirata njunim predhodnikom, Ryzen 3 1300x in Ryzen 5 1500x, to pa opravita z rahlo večjimi frekvancami in integriranimi Vega grafikami. Seveda pa je pri obeh procesorjih priložen tudi AMD-jev lastni Wraith Stealth hladilnik, ki nam omogoča tudi manjša navijanja in je velik korak pred Intelovimi originalnimi hladilniki, ki niso primerni za nikakršna navijanja, prav tako pa so tudi po izgledu že predpotopni.

Razni testi novih procesorjev že pridno kapljajo na internet in vedno bolj kažejo na to, da je AMD na pravi poti konkuriranja Intelu. Trenutno so rezultati testov še rahlo mešani in nenatančni, ker proizvajalci hitijo s posodobitvami za BIOS, da bi večina matičnih plošč čimhitreje dobila podporo za nove procesorje, ki pa sicer še vedno čepijo na AM4 podnožju. Vse to je razlog, da lahko pričakujemo v prihodnosti bolj natančne teste in benchmarke, ki bodo pokazali kako novi Ryzni konkurirajo Intelovima i3 ter i5.

Integrirana grafika novih Ryzen-ov sicer že v trenutnem stanju prehiteva Intelovo konkurenčno rešitev, prav tako pa tudi glede cene/učinkovitosti dihajo za vrat cenejšim grafičnim karticam kot so Nvidia GeForce GTX 1030 ter AMD-jeva RX 550. Seveda je logično, da sta omenjeni grafični kartici rahlo boljši kot integrirane rešitve, ampak vse več ljudi se bo pri nakupu vprašalo: “So nižji rangi grafične kartice res približno 100€ boljše kot integrirane?”

Za zaključek lahko brez težav rečemo, da je z nižjo ceno, odličnim priloženim hladilnikom ter integrirano grafično kartico, AMD Ryzen 3 2200G ali Ryzen 5 2400G odlična izbira za pisarniški računalnik ali računalnik za domačo uporabo, če izključimo želje po igranju zahtevnejših iger. Za igričarski namen pa bomo še vedno potrebovali grafično kartico, svetujemo pa vsaj nekaj minimalnega v rangu GTX 1050ti in višji rang.

Procesorji so že naprodaj po najbolj konkurenčnih cenah v naši spletni trgovini, najdete pa jih s klikom na sledeči povezavi:
Ryzen 3 2200G

Ryzen 5 2400G

2 KOMENTARJI

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj