Težko pričakovani zvočniki Razer Nommo so našli svojo pot do nas. Pa imajo to, kar potrebujejo, da se ločijo od ogromne izbire zvočnikov med tekmeci, ki so v tej tržni niši že veliko dlje časa?

Razer je znan proizvajalec mnogih perifernih naprav, ki zadnje čase s svojimi izdelki posega tudi v ostale tržne niše, denimo z njihovimi odličnimi prenosniki Razer Blade in pametnim telefonom Razer Phone, ki ga odraža zaslon s 120Hz osveževalno frekvenco. V zvočnem segmentu pa so se do zdaj držali bolj slušalk, namenjenih igričarstvu, sedaj pa so svojo ponudbo razširili še na segment zvočnikov.

Trije modeli Razer Nommo zvočnikov so sledeči:

Razer Nommo 2.0 – Osnovna zvočnika brez posebnih svetlobnih efektov in z analognim priklopom
Razer Nommo 2.0 Chroma – Zvočnika z Razerjevo Chroma RGB osvetlitvijo za odlično prilagajanje v vsak ambient, prav tako pa imajo možen priklop preko analogne povezave (3.5mm jack) ali pa preko lastnega DAC-a (Digital to analog converter), ki pa ga priklopimo na računalnik preko USB vhoda
Razer Nommo 2.1 Pro – Zvočniški sistem visokega razreda, ki pa v času pisanja tega testa žal še ni na voljo, imel pa bo 2 satelita z ločenimi visokotonci in pa en nizkotonec oziroma subwoofer za izredno izrazite nižje tone, ki jih boste lahko močno občutili ob poslušanju

Za naš testni model smo si izbrali kar osnovne zvočnike Nommo, saj bi zvočni podpis moral biti skoraj identičen dražjemu modelu s Chroma osvetlitvijo. Manjša odstopanja seveda lahko nastanejo zaradi uporabe različnih zvočnih kartic, ojačevalcev in pa podobno. Seveda smo pri nas zvočnike priklopili neposredno v integrirano zvočno kartico, ker je to najpogostejši način priklopa računalniških zvočnikov.

Glede tehničnih specifikacij izgleda tako:

  • 2 x 3″ gonilnik s polnim zvočnim razponom (1 za vsak zvočnik)
  • Frekvenčni razpon: 50-20,000Hz
  • 1 x 3.5mm aux vhod
  • 1 x 3.5mm izhod za slušalke
  • Gumba za nadzor glasnosti ter jakosti nizkih tonov

Že ob odprtju škatle nas čakajo slikovita navodila, kako pravilno odpreti embalažo, brez, da bi tvegali poškodbe zvočnikov. Sicer so zapakirani zelo varno v svoji embalaži in zaščiteni proti padcem in praskam, ampak malo previdnosti pa nikoli ni odveč.

V paketu najdemo seveda 2 zvočnika Razer Nommo, napajalni kabel z adapterjem primernim za naše vtičnice, zvočniški “AUX” kabel (na vsaki strani s 3.5mm jack-om, en za v zvočnik, drugi za v računalnik) in pa knjižico s hitrim vodičem za vzpostavitev povezave in navodili za uporabo, niso pa pozabili tudi na Razer nalepke.

Sami zvočniki imajo čudovit dizajn, ki jih loči od klasičnih škatlastih zvočnikov. So moderne cilindrične oblike, bi pa verjetno lahko z njimi v roki stali ob kakšni cesti in voznikom zmanjševali hitrosti, saj izgled marsikoga spomne na policijskii merilec hitrosti.

Na zadnji strani najdemo vhod za zvok, izhod za slušalke ter vhod za napajanje zvočnikov. Na sprednji strani desnega zvočnika pa prej omenjena gumb za jakost nizkih tonov in pa gumb za glasnost, ki obenem služi tudi za vklop/izklop zvočnikov.

Glede na svojo velikost so zvočniki izredno glasni, a tudi pri skoraj polni glasnosti ne izgubijo čistosti svojega zvoka. Pravega občutka tresenja sicer ne bomo občutili, saj bi za to potrebovali nek ločen nizkotonec, vseeno pa so zvočniki presenetili s svojo kvaliteto zvoka. Separacija inštrumentov je bila odlična (razen seveda v nižjih “Sub-bass” tonih), glasnost pa uravnotežena skozi celotni spekter. Izredno dobra je tudi imerzija v prostorski zvok, kar veliko zvočnikom enostavno ne uspe. V igrah so zvočniki blesteli, pa čeprav bi za FPS igre še vedno raje uporabili slušalke, smo denimo v Kingdom Come: Deliverance bili pozitivno presenečeni med čudovito fuzijo zvokov. Močno deževje z grmenjem, ki pa ni prekrilo udarcev našega meča po nasprotnikovem oklepu, stopinje težkih kovinskih čevljev po mokrih gozdnih tleh..Skratka fantastično.

V gledanju filmov na računalniku pa je enaka zgodba kot pri igranju iger. Prečudovito. Čeprav pa bi za televizor najverjetneje svetovali kakšne druge zvočnike, morda raje kar kakšen 5.1 zvočniški sistem. Ko prispejo pa Razer Nommo Pro, pa se zna naše mnenje hitro spremeniti tudi glede televizorjev.

Za poslušanje glasbe se lahko brez težav odločimo med nežno glasbo za ozadje, ali pa jih uporabimo tudi za zapolnitev srednje velikih sob.

Velik plus zvočniškega sistema brez nizkotonca pa je seveda tudi prenosljivost. Zvočnike lahko brez težav nesemo tudi s seboj na dopust, izlete, vikende..Praktično kamorkoli, kjer jih lahko vključimo v omrežno napajanje. Ker so zvočniki aktivni, ne potrebujemo ločenega ojačevalca, kar pa nam omogoča tudi neposreden priklop zvočnikov na mobilne naprave.

Če vse skupaj povzamemo, so Razer Nommo zvočniki v katerikoli izvedbi definitivno vredni svojega denarja. Odličen zvok, super izgled, ki izstopa od klasičnih zvočnih škatlic a vseeno ni vesoljski, intuitivne kontrole za glasnost in priročni izhod za slušalke, kadar ob večernih urah ne želimo motiti drugih ljudi v stanovanju.

Za RGB verzijo z USB priklopom je potrebno odšteti nekaj evrov več, ampak za tiste, ki imajo radi polno RGB integracijo svojih perifernih naprav, bo preskok iz osnovnega Nommo v Nommo Chroma model vreden.

Nakup zvočnikov je mogoč na sledečih povezavah:
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/avdio-video/zvocniki/62294/ (Razer Nommo)
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/avdio-video/zvocniki/62293/ (Razer Nommo Chroma)

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj