Na naš naslov dobimo veliko vprašanj glede “custom” sestav računalnikov z vodnim hlajenjem po meri. Zanima vas kaj pridobimo v primerjavi z zračnim hlajenjem in kakšno je tveganje.

Funtech ekipa vam predstavlja super gaming računalnik z vodnim hlajenjem po meri. Izbrali smo najnovejše komponente in jih sestavili v čudovit Gaming PC.

 

Pri sestavi smo uporabili:

 

Unikatne sestave z vodnim hlajenjem po meri se je potrebno lotiti počasi. Odločitev, kam postaviti radiator, mora biti premišljena, saj mora biti dovolj prostora za vgradnjo.  Ventilatorji potrebujejo dostop do zraka (stranica ne sme biti polno zaprta), zato vsako ohišje ni primerno zaradi pomanjkanja prostora. Odvisno je tudi od same velikosti radiatorja. Velikost 120mm je možno vgraditi v praktično vsako ohišje. Pri 240, 360, 480mm pa se zadeva že malce zakomplicira. Večje radiatorje lahko postavimo na strop, tla ali za sprednjo masko ohišja (pri določenih ohišjih je potrebno odstraniti kletke za HDD).

Mi smo izbrali FRACTAL DESIGN DEFINE R6, ki je eno izmed najboljših MIDI tower ohišij, ki je prilagodljivo za skoraj vsako postavitev vodnega sistema.

 

 

Če spredaj odstranimo kletko za HDD, ima FRACTAL DESIGN DEFINE R6 rešitev tudi za to. Na zadnji strani ima dva nosilca za HDD 3,5″ + dva 2,5″ za SSD in s tem preprosto odpravi težavo.

 

Radiator smo postavili za sprednjo masko, saj zaradi njegove višine 6cm na strop ni priporočljivo nameščati take debeline radiatorja, ker bi s svojo višino prekrival matično ploščo. Upoštevati je potrebno tudi ventilatorje, ki so debeline 2,5cm (skupna višina je potem 8,5cm)

 

 

Naš Gaming PC je v grobem sestavljen. Odmeriti moramo še cevi na primerno dolžino in jih priključiti na fitinge. Za konec dolijemo še tekočino in dobro preverimo, da vse tesni kot mora. Uporabljamo lahko različne tekočine, ki so primerne za vodna hlajenja ali pa preprosto uporabimo destilirano vodo. Če imamo barvno tekočino si najlažje pomagamo z belimi papirnatimi brisačkami, ki jih položimo pod fitinge in pri tem vidimo tudi najmanjšo kapljico.

 

Tako pa izgleda končni rezultat naše sestave 🙂

 

Navijanje procesorja:

Procesorji serije Coffee Lake so znani po dobrem navijanju. Še posebej 8600K in 8700K, ki naj bi se ob boljšem hlajenju navila na 4800-5000MHz. Ponavadi je največja ovira za dosego visokih MHz-jev ravno temperatura. Če malo pobrskamo po spletu, najdemo veliko primerkov, ki so bili uspešno naviti na 5000MHz, vednar so temperature zelo visoke. Še posebej pri 8700K in njegovem HT (Hyper-Threading), ki še dodatno dviga temperaturo.

Kako se je obnesel naš 8600K? ODLIČNO 🙂 Po manjšem lovljenju pravih nastavitev, nam je uspelo doseči stabilno frekvenco 5100MHz  pri super “nizki” voltaži. Potrebovali smo le 1.33V za stabilno delovanje, kar procesor uvršča med zelo dobre primerke “silikonske loterije”. Zasluga za tako visoko frekvenco pa gre našemu vodnemu sistemu, saj se je maksimalna temperatura gibala med borih 67°C in 73°C. Stabilnost smo preverjali s programom Prime95, ki še vedno velja za enega izmed boljših testov stabilnosti.

Omeniti velja še naše HX FURY BLACK PC2666 rame, ki smo jih uspešno brez dodatne voltaže navili na spodobnih 3200Mhz.

 

Želite naviti računalnik in izkoristiti zadnje MHz s procesorja ali celo grafične kartice? Vodno ali zračno? Za nas ni dileme. Vodno hlajenje prinaša možnosti, ki jih zračno hlajenje zaenkrat še ni zmožno doseči. Seveda za uporabnika, ki nima namena navijati oz. ima namen kupiti računalnik nižjega cenovnega razreda, takšen sistem ne pride v poštev. Mi smo navdušeni nad hladilnimi sposobnostmi našega vodenega sistema in izboljšano učinkovitostjo računalnika. V prihodnosti bomo morda v naš vodni sistem vključili še grafično kartico, ki smo jo zaenkrat pustili še na zračnem hlajenju. Seveda pa bomo članek v tem primeru tudi posodobili z opisom poteka vključevanja grafične kartice v naš sistem in pa seveda s svežimi fotografijami.

Nakup komponent za takšen ali podoben gaming računalnik je možen v naši spletni trgovini Funtech.si.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj