Test napajalnika Corsair HX1000 CP-9020139-EU

0
558

V zadnjih letih se je napredek pri računalniških napajalnikih izražal predvsem v izboljšani učinkovitosti, tihem delovanju pri majhnih obremenitvah in stabilnem delovanju oz. voltažah pri maksimalnih obremenitvah.
Pri višjem cenovnem razredu je standard postala modularna zasnova kablov, ki omogoča bolj čisto sestavo, saj se kablov, ki niso potrebni za določeno konfiguracijo enostavno ne priklopi in s tem omogoči boljši pretok zraka ter hlajenje celotnega sistema. Corsair HX1000 napajalnik ima tako imenovano “fully modular” zasnovo, kar pomeni, da so prav vsi kabli modularni, s tem omogoča tudi modding in prilagoditve v smislu barvnih uskladitev z ostalimi komponentami.

Napajalnik Corsair HX1000 – 1000W, vsebina škatle

Morda se to sliši nepotrebno, a zahtevni kupci cenijo tudi takšne vrste detajlov, k temu jih spodbujajo tudi proizvajalci matičnih plošč in še posebej ramov, pri katerih je zadnji krik mode RGB osvetlitev, katerega lahko z namenskimi programi nastavljamo na željen efekt.

Corsair se je v zadnjem desetletju dokazal kot ponudnik širokega izbora PSU-jev, modeli pa se razlikujejo po kakovosti in moči. Najkvalitetnejša je serija AX, nadalje si pa sledijo po kvaliteti: HX, RM, TX, SF, CX in VS (Value select). Najboljše serije imajo tudi izvedenke označene s črko i, ki ponujajo integrirano povezavo Corsair Link. V seriji HX Corsair ponuja 750W, 850W, 1000W in 1200W modele. Pri nas smo testirali model 1000W.

Prvo kar ob odprtju embalaže opazimo je, da kablov res ne manjka, priklopov je dovolj po našem mnenju tudi za najzahtevnejše sestave. Kabli so kvalitetni nizko profilni, kar omogoča odlično prilagodljivost in izgled pri sestavi.

Količina priklopov je navedena spodaj:

ATX Connector 1
EPS Connector 2
Floppy Connector 1
Four Pin Peripheral Connector 8
PCIe Connector 8
SATA Connector 16

Napajalnik Corsair HX1000 – 1000W, modularni kabli

Dvomimo, da bo pri takšni količini priklopov slišati pripombe na to temo. Morda le v primeru sestavov za rudarjenje, pa še tam le izključno iz razloga, da je 8 PCIe priklopov združenih v 4 napajalne kable, ki so razdeljeni/splitani po dva priklopa na kabel. To onemogoča priklop dveh po moči zelo požrešnih grafičnih kartic na isti kabel, saj bi se kabli lahko pregrevali. To se začne s grafičnimi karticami tipa GTX 1070 in predvsem GTX 1080, tako navadna verzija kot Titanium. GTX 1060 in slabše kartice ne predstavljajo težave, tudi če priklopimo dve na isti kabel.

Slika prikazuje, da napajalnik do 40% obremenitve deluje neslišno, saj se ventilator ne vrti

Napajalnik ima toliko viška moči, da omogoča pasivno delovanje do določene porabe.
Platinum certifikat pomeni, da je učinkovitost impresivna.

Slika prikazuje učinkovitost, ki ustreza najvišjemu Platinum standardu

Največja učinkovitost je pri okoli 45-odstotni obremenitvi, pri kateri dosega več kot 94 odstotkov, zato Corsair lahko obdrži 135mm velik ventilator v mirovanju, dokler obremenitev ne preseže tega nivoja. To karakteristiko bodo znali ceniti ljubitelji tihih računalnikov, saj je to z manj priznanimi in cenenimi napajalniki nemogoče doseči. Vzrok oz. zasluga je v vgrajenih komponentah najvišje kvalitete, ki omogočajo tovrstne izkoristke.

 

Corsair HX1000 DC Output Ratings in Single +12V Rail Mode

DC output

+3.3V

+5V

+12V

-12V

+5VSB

Max Load

25A

25A

83.3A

0.8A

3A

Maximum Combined Wattage

150W

1000W

9.6W

15W

Total Power: 1000W


Zaključek:

Komu je ta napajalnik namenjen?
V mislih imamo dva profila uporabnikov:
-Minerji, ki si želijo na en napajalnik priključiti tudi do 6 grafičnih kartic ali celo več, v kolikor so grafike manjše porabe.
-Ljubitelji zelo tihih sistemov in na splošno uporabniki, ki jim zaradi cene pri izbiri ni potrebno sklepati pretiranih kompromisov.

Napajalnik namreč ni poceni, saj se s ceno okoli 200EUR pozicionira med elitne izbire v tem razredu moči, a je kljub temu po našem mnenju ena boljših izbir za sestave vredne od 1500-2000EUR. Upoštevati je potrebno namreč tudi dejstvo, da tako kvalitetni napajalniki običajno zdržijo dva ali celo tri računalnike in nikakor niso za odmet po prvih letih uporabe.

Kupite ga lahko tudi v trgovini Funtech.

VPIŠITE ODGOVOR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj